Отдавна трябваше да имам публикации за моите торти, но… добрите намерения понякога си остават само добри намерения. 🙂 Ето че сега започвам. Първа в списъка с тортички е пеперудената торта на прекрасната малка рожденичка Маги, която завърших току що. Майката на Маги, Татяна, ми писа, че иска торта за втория рожден ден на дъщеря си, но каза, че имала претенции. 🙂 Мен претенциите не ме плашат, а и всеки трябва да има претенции за тортите на децата си. Оказа се, че иска торта, която е най-близко до здравословната храна. Тоест, с пълнозърнесто брашно, без оцветители, с мед, с кафява захар, ако се наложи да се слага някъде и плодове. Без сметана, без покритие от фондан. Украсата трябваше да я измислим от плодове. Тук е мястото да си призная, че мен лекичко ме притесняват такива торти, защото винаги очаквам неочакваното. Правих една такава с пълнозърнесто брашно и тестото за блата се втечни във фурната, пекох го един час, покрито с фолио, за да не изгори. И, честно да си кажа, много съм скептична към такива торти. На мен ми дай калорична бомба – бяла захар, бяло брашно, сметани, шоколади, фондани…. Ммммм, изяждаш едно парче и ти става лошо от сладко! 🙂 Но…тази торта ме изненада. Много приятно. И утре ще си я направим за вкъщи. Първо реших, че рецептата, която имам за блатове с мед не става, защото е за месено тесто, блатовете стават твърди, после трябва да се сиропират доста. Та, ей така, на импровизация направих първия блат с една моя измислица, а той пък взе, че стана божествен. Целият ни апартамент се размириса на меденки, на Коледа. 🙂 Направих и другите два блата така. Кремовете бяха предизвикателство за мен и се гордея много, че успях да ги направя така, както искаше Татяна. Единият крем беше доста интересен. Изпекох половин килограм сини сливи, пасирах ги, смесих ги с Маскарпоне и заквасена сметана и стана…божествено. Без захар. Всичката сладост идваше от сливите. Другото кремче беше същото, но вместо сливи беше с пасирани банани и малко кафява пудра захар, защото бананите не са толкова сладки.
Намерих една торта с пеперуда отгоре, направена от плодове и предложих да е такава украсата. Татяна пък намери по-ефектна пеперудена торта и решихме, че тя е нашият победител. Просто тортата се реже на две, половините се обръщат една срещу друга и стават като крила на пеперуда.
Отвън тортата измазах пак с Маскарпоне, заквасена сметана и мааалко кафява пудра захар. Отгоре украсих с ягоди, малини, боровинки и нектарини. Тялото на пеперудката направих от слепени бисквитки Котешко езиче, резенчета нектаринки и две боровинки за антенките. 🙂 Стана много сладурска торта, точно като сладката си притежателка Маги. Ето и снимките:
Posted by bibilyana@gmail.com on 29.08.2012 at 16:47
Моля, напиши рецептата за блатовете
Posted by tanita13 on 29.08.2012 at 16:56
Абе, то лесно да я напиша, ама нямам точни мерки, да знаеш.
За един блат, който пекох в голяма тава, 30 см диаметър:
4 яйца, 4-5 лъжици мед, няколко лъжици кисело мляко, към 50 грама разтопено масло. Всичко това се разбива с миксер. Ако не ви е сладко, слагайте захар, моята торта трябваше да е без. В друга купа се смесва 2 ч.ч. брашно с един бакпулвер и малко канела. Разбъркват се хубаво. Аз използвах пълнозърнесто брашно по заявка, същото става и с бяло брашно. Сухата смес прибавяш към разбърканите мокри съставки. Аз пекох с хартия за печене на дъното на тавата. Става и само с намаслена и поръсена с брашно форма за торта, или тава. Тъй като ги правих в голяма тава, блатовете станаха тънки и не могат да се разделят на два, или три блата. Пекох всички три блата поотделно. Ако се направи в по-малка тортена форма, сигурно ще стане по-висок блат и ще може да се среже.
Posted by bibilyana@gmail.com on 29.08.2012 at 16:59
Благодаря много!
Posted by Снежи on 30.08.2012 at 8:00
С пожелание за най-посещаван тортен блог :))
Posted by Tatyana on 09.08.2014 at 1:11
Танче, чак сега виждам блога ти и този пост и искам да изкажа благодарности за всичките изпълнени претенции по тортата и също да кажа, че беше много вкусна 🙂 Браво, следващия път пак така 😉