Началото


В България не се говори достатъчно за семействата, които не могат да имат деца. Ние сме особен чешит хора, които гледат да оставят всичко скрито-покрито, за да не вземат да говорят другите. Въобще, общественото мнение е толкова важно, че сума ти и народ прави разни неща не както иска, а както „трябва” според другите.

В България семействата, които имат репродуктивни проблеми са над 270 000. Което си е много. Но тук си говорим за над 270 000 ДВОЙКИ, а когато умножим тази цифра по две идва плашещия резултат от 540 000 човека. Над половин милион. Инфертилитетът не прави разлика между бели и черни, българи и турци, цигани и евреи. Всички сме в кюпа. Само че, вместо тези семейства със спокойни сърца и души да се опитват да оправят своите проблеми, те мислят как на тези проблеми ще гледат останалите.
В България много малко от хората с репродуктивни проблеми говорят за това. Защото е много по-лесно да заклеймиш някой, вместо да погледнеш вътре в себе си и да намериш едно малко и злобно човече. Ние двамата със съпруга ми никога не сме се крили, никога не сме отказвали да говорим и да отговаряме на въпроси. Отказахме се от измамната анонимност, защото има хиляди като нас, но те са скрити зад стената на общественото мнение.
В България лесно и от сърце ти лепват етикетче „ялова” (това е ужасно грозна дума и аз лично я мразя много). Точно затова реших да не оставам скрита, защото няма от какво да се крия. И двамата със съпруга ми не сме направили нищо лошо, нито сме извършили престъпление, за да се срамуваме. Реших да си направя инвитро дневник, защото така ще помогна на хората, които все още не знаят какво е да минеш през всичко това, а им предстои. Освен това, ще помогна на хората, които никога не са си помисляли за този проблем да го разберат.
В България все още има хора, които си мислят, че децата, заченати чрез инвитро са изроди. Истина е, тези хора са много. Доста от тях са твърдо против Фонда за асистирана репродукция, защото държавата не трябва да дава пари на бездетните семейства да си раждат деца-изроди. Една голяма част си мислят, че всъщност, всички тези жени, които не могат да имат деца си го заслужават, защото са правили аборти по желание като млади и поради тази причина нямат сега деца. Аз пък, не разбирам хората, които не знаят защо имат деца.  Не смятам да коментирам, Бог вижда и чува.
И така…това е нашата история, която започва сега. В момента нищо интересно не се случва с нас. Основното е чакане на определени дни. И двамата пием витамини и хранителни добавки, които са в помощ на предстоящото инвитро.
Жоро: Селен на Wallmark и Фертилаид 3х1 – като на рецептата пише по 1 на ден, 3 опаковки за три месеца. Отиваме в аптеката и се оказва, че въпросното лекарство струва почти 60 лева и решихме да вземем само една опаковка за един месец. Връщаме се у нас и аз започвам да чета листовката (както правя всеки път, когато купя лекарство). Оказва се, че тази хранителна добавка е американска, в шишенцето има 90 капсули и ако се пие по едно на ден, една шишенце ще стигне за 3 месеца. Само че, на английски пише да се пие по 3 на ден, а българските вносители кой знае защо са написали, че дневната доза е по 1. Решихме, че все пак самите производители са по-наясно с тези неща и Жоро ще го пие по 3 пъти на ден.
Аз – Мулти табс, Селен, Витамин Е, Фолиева киселина и Метфогамма – от всички по едно на ден.
Сега остава да чакаме началото на следващия ми цикъл, когато започвам да пия противозачатъчни Ясмин. На 14-ти ден от новия цикъл трябва да сме в Плевен за преглед и малко източване на кръвчица за изследвания и по-точно:
Анти-кардиолипин IgM (aCL-IgM) – това го преписах от листа с изследванията, не си мислете, че съм запозната с всички буквички
Анти-β2GPI-IgG/IgA/IgM (aβ2GPI – screen) – за това важи същото като горе, много букви, нищо не разбирам. 🙂
HBV, HCV, HIV, WASS – тук са СПИН, хепатит и васерман
ПКК – пълна кръвна картина (само за мен, защото ще има пълна упойка понякое време)
Протромбиново време – това също е само за мен заради упойката
Fibrinogen – това пак е за мен
Спермограма с морфология по Крюгер – тук източването на кръвчицата не върви, трябват си сперматозоиди. 🙂
SDI тест – това е тест на сперматозоидите, ама трябва да проверя пак какво показваше.

После….засега е рано да мислим за после. Трябва да живеем сега. И да сме спокойни.

Advertisements

2 Коментари

  1. Вече писах по въпроса, но пак ще пиша – Танче, искам да те видя теб и Жорето след една година ако не лично то поне на снимка и обезателно на събитието да присъства и бебешка количка 🙂

    Отговор

  2. Posted by rosirusseva on 14.02.2011 at 18:30

    Танче, пожелавам и на двама ви успех! Не знам какво друго да ти кажа, сигурно вече ти е омръзнало от пожелания и чакане…… Имаш стиснатите ми палци!

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: