Циганска работа


Преди 22 години властта реши, че ще ни отчужди къщите, ще ги събори и ще разшири пътя, който минаваше покрай нас. Вече съм забравила причините, поради които им трябваше по-широк път. Събориха нашите къщи, а оставиха тези на циганите. Събориха моята родна къща, родната къща на баща ми, къщата, която прапрадядо ми е строил със собствените си ръце. Там минаха най-красивите години на моето детство – четях книги на двора под асмата, играех си със сестра ми и приятелите ни, ядяхме смокини на корем…Дворът ни ухаеше на рози, а на едно специално място имахме цяла градина с момини сълзи. И до сега, когато сънувам нещо, свързано с дома, сънувам точно тази къща – моята къща.

И така, до 1988 година, когато на Партията й дойде „гениалната“ идея за разширение на пътя. Къщите на отсрещния тротоар не можеха да ги бутнат, защото там беше къщата на активния борец Димитър Димов. Затова, решиха да съборят нашите. Смятаха, смятаха и накрая се оказа, че за две къщи и два двора ще ни обезщетят с два апартамента в най-крайния квартал на Ямбол – „Бенковски“. Интересното е, че ние трябваше да си доплащаме за апартаментите, защото явно две големи къщи не струват колкото два панелни апартамента. Още „по-веселото“ настана, когато се изнесохме и в нашите къщи настаниха тълпи мръсни цигани, които нямали къде да живеят, та докато съборят къщите да са настанени някъде. Два месеца подред минавахме с автобуса покрай прекрасната ни къща и бяхме принудени да гледаме как из двора й щъкат цигани, по оградата са виснали кирливи чавета и също толкова кирливи „изпрани“ дрехи. А ние се прибирахме в панелните си жилища.

Дванадесет години живяхме в квартал „Бенковски“, който се намира веднага след циганската махала. Дванадесет години този квартал малко по малко се пълнеше с цигани. Настъпваха като епидемия. Връщахме се от училище, а по автобуса ни летяха камъни от спирката на махалата, спираха сестра ми и й обираха парите, влизаха в мазетата ни и ги претарашваха…С всяка изминала година ставаха все по-нагли, вече не бяха цигани, а роми, имаха си правозащитни организации и всеки ром, който биваше прибиран от полицията идваше с адвокат. Години наред държавата толелираше циганите и сама ги превърна в мъченици.

След всички репортажи и филми за цитанската съдба и нещастие, които се мъчиха да ни разчувстват, стигнахме и до HBO, и по-точно до филма „Хотел Рай“. Майсторски направен, с почти сюрреалистични картини. За човек, който не е виждал всичко това на живо, ще му се стори истински ужас. И то е ужас. Но цялата помийна яма, която е показана в този филм е дело само на циганите, които са главни герои в него. Преди 20-22 години отново властта реши, че ще направи блок за „онеправданите“ и ще им го даде безплатно. И така, на нас ни събориха къщата и ни принудиха да плащаме за панелки, а на тях им дадоха безплатни жилища. За няколко години този хубав блок стана гнойната рана на Ямбол. Дадоха им го с мокетите, паркетите, тапетите, баните и….от тук започна купона. Парапетите на стълбите са метални , вратите на асансьорите също, в асансьорните шахти има кабели, в панелите има арматурно желязо….Малко по малко всичко, което можеше да се върне на вторични суровини беше изтръгнато. Качиха си животните по етажите, по терасите имаше коне, овце, прасета…Естествено, циганите никога не плащат ток, така че дойде време да им го спрат, после им спряха и водата. Не си мислете, че не са намерили от къде да си крадат електричество, а водата им шурти пред блока. Обясненията са излишни, всичко се вижда във филма.

Сега една тълпа цигани са влезли в новините и всеки ден ни се припомня за тях. Вестниците имат тема за първа страница, интернет пространството е залято със статии и снимки. Те отново са онеправданите и нещастните и искат кмета да им даде нови къщи. Във филма има един здрав и прав циганин, който опита да бере бамя на полето и накрая заяви, че не му харесва тая работа, защото е физическа и трябва да се навежда и да се изправя. Минути преди това се жалваше, че си „дарява“ кръвта за пари, защото няма работа, няма пари, пък той имал семейство. Ето, това са циганите – хора, които са свикнали всичко да им се дава. Дават им помощи, дават им къщи, понякога им дават и работа. А те само взимат – взимат си ток, взимат си вода….

Искам да съм циганка. Искам цял живот да не плащам и стотинка за ток, искам да ми отпускат помощи, искам безплатна къща, искам да ми плащат за гласа при избори, искам да не плащам данъци, да не нося отговорност, да не работя, да мисля само за собствения си задник.

Живеем в циганска държава, където българите се чувстваме дискриминирани и едва ли не виновни за нещастието на циганите. Затова те ще продължават да изстискват всичко, което могат, ще продължават да реват по репортажите, ще пишат протестни писма и ще пращат жалби до съда в Страсбург. Това, че не обичам циганите прави ли ме расистка? Мисля, че не. Просто ми писна от тях.

Advertisements

13 Коментари

 1. Аз не живея наблизо, но съм минавала покрай блока. Тъжна картинка, такова „общежитие“ няма в България, не знаеш да се смееш ли, да плачеш ли…:)
  Нека да го съборят, по-добре, защото след не много време ще рухне над главите им, но тогава няма да признаят, че са го разрушили, а ще прехвърлят вината на управниците.
  Поздрави и усмихната седмица 🙂

  Отговор

 2. Posted by Снежи on 20.09.2010 at 6:55

  прати го на някоя телевизия…..

  Отговор

  • Снежи, на който и да го пратя, няма да обърнат внимание. Сега на преден план са циганите, пък ние дали имаме пари да си платим тока…то си е наш проблем. Аз мога да взимам 490 лева заплата, от които да ми удържат 110 лева за данъци и пак да успявам да плащам сметките си (доскоро плащахме и наем), а те не стига, че цял живот една стотинка не са дали на тази държава, ами и виновни ни изкарват, че нямат жилища.

   Сега единственото правилно решение ще бъде да им намерят жилища, но да ги накарат да предплатят 2 наема и след това при първия неплатен наем да ги гонят. Нали все реват, че са граждани на държавата, значи ще се държат като такива. Ние живеем по същите правила, ще живеят и те така.

   Отговор

 3. Танче, пуснах няколко сълзи!
  Имаше такива карикатури на времето, на които от долу пишеше „Без думи…“.
  Някои от карикатурите бяха даже и смешни.
  Когато прочета нещо като това, което си написала добивам чувството че съм тъпа карикатура на смачкано парче от тъп жълт вестник с надпис „Без думи…“, а в момента ме зяпа и ми се смее се*ящ циганин преди да си избърше за*ника с мян…

  Отговор

 4. Posted by Мими on 20.09.2010 at 20:59

  Написаното от Таня е абсолютно вярно. С този блок 20 се занимава цяла България. Истината е тази, че тълпа мързеливи цигани, незачитаща никакви закони, е тръгнала отново да се оплаква и да търси правата си. Тези хора нямат задължения защото така ги научи държавата. И децата им са такива – още от малки са нагли, нахални и крадливи. Ами не ви ли писна бе, хора?! На кого от вас, четящите тези редове,държавата е платила ток или вода?! А и длъжна ли е ? Но на циганите може. Превърнахме се в циганска държава, в която ние, българите, ще станем малцинство.

  Отговор

 5. Posted by Красимира Херцог on 21.09.2010 at 2:14

  И аз помня всичко, което описва сестра ми. Бях на 8 години когато ни уведомиха, че къщата ще се събаря и трябва да се изнесем. После в нея настаниха цигани (аз не ги наричам роми). След събарянето на къщите въпросното второ платно на този път не се построи с години. А ние бяхме принудени всеки ден да минаваме от там с автобуса на път за училище и обратно, и да гледаме пустото място. Какви ли не абсурди са ми се случвали в тази държава. Затова и се махнах, и пожелавам на всички да имат шанса да го направят.
  А за въпросния 20-ти блок думи нямам. Защо трябваше цял свят да го вижда обаче, не разбирам. Сякаш нямаше от какво да се срамуваме преди това.

  Отговор

 6. Posted by Cameron Herzog on 21.09.2010 at 5:01

  Искам да съм циганин в България!

  Отговор

  • Хахахах, Кам, ще ти дадем няколко кашона, едно-две одеала и ще те пратим на полето да си направиш къщичка с тях. Може следващия път като си дойдете в България хич да не ти се тръгва от тук. Току виж, Общината ти е дала някое безплатно жилище.

   Отговор

 7. Никой не е казал, че циганите не са хора. Аз съм учителка и в моята група има едно ромче, което си идва без никакъв проблем, нито другите родители са казали нещо, нито пък ние в градината. Децата са си деца – не им пука кой какъв е, играят си, гушкат се, смеят се… С майката си говорим съвсем нормално.

  Въпросът е в това, че всички цигани си знаят правата, само дето забравят задълженията и отговорностите си. Много добре знаят как да направят панаира, че да им се обърне внимание. През деня пред 20 блок има 300-400 човека, а вечер остават около 50. Всички толкова добре са научени да се оплакват и да обвиняват я Общината, я Държавата, че винаги, когато поискат могат да се изкарат жертви.

  Защо трябва да ги интегрираме? Ако до сега са живяли в България като българи, би трябвало да са се научили да живеят като останалите, а не сега да се мъчим почти насила да ги интегрираме. Истината е, че ние сме ги направили такива – мрънкащи и чакащи подаяния и помощи. Но пък, това все някога трябва да спре. Мен лично ме дразни изключително много историята с блок 20. Излиза така, че пак сме им длъжни, сигурно сме виновни и за това, че са си разрушили блока.

  Отговор

 8. Posted by Екатерина Стефанова on 11.10.2010 at 23:04

  Танче, Танче, дорева ми се. Искрено ти съчувствам за това, което сте преживели!

  Истината е, че циганите са неграмотни и бедни и => лесно манипулируеми. Всяко управление не ги интегрира ами ги прави още по-зависими от нас, за да може да ги използва за своите си политически цели. Истината е, че ромското население е най-сериозният електорат. Прост народ лесно се управлява….

  Иначе и аз не съм расистка! Не ги мразя, защото са мургави, а защото са безотговорни, нагли, брутални /окипазяват си децата на зор, съвсем целенасочено, за да са недъгави и да ги пускат да просят/ и бездушни….

  Отговор

 9. Posted by Галина Христова on 13.10.2010 at 9:23

  Интеграцията е взаимен процес. Обществото създава предпоставки за интеграция, а хората се интегрират. Аз не виждам желание от тяхна страна за интеграция. Пък и за каква интеграция говорим в случая, котато те си пълноправни български граждани. Не са чужденци, нито са дошли преди 2- 3 години. Аз самата живея в чужбина. Ако не искам да се интегрирам, стоя си в къщи, гледам си българска телевизия, не ме интересува какво се случва в обществото, по никакъв начин не се старая да бъда полезна на това общество- е как да ме интегрират, като аз не искам.

  Отговор

 10. Posted by Има Решение on 18.10.2010 at 0:52

  Гледах филма за блок 20 и макар да съм израснъл в махала, в която има доста цигани, бях поразен. Струва ми се, че скоро България ще се превърне в „Рай“ за всички цигани и те няма да са на хотел, а просто навсякъде ще са у дома си.
  Не познавам много добре циганската иерархия, но доколкото знам при тях организацията е като в племенните общности. Имат си един ръководител, който казва какво да се прави , имат си и съд, който задава правилата и нормите. Стига да поиска, държавата може лесно да ги контролира, но дали го иска, това е друг въпрос … Остава да измислим как ние да контролираме държавата, пишете ако имате идеи

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: