Приказно


Не знам какво не му е било наред на Шарл Перо, ама трябва нещо фрапиращо да ти се е случило и да си откачил тотално, за да напишеш толкова брутална „детска“ приказка. „Малечко Палечко“ трябва да се забрани. Наистина.

Пускам днес приказка за заспиване в детската градина, всички лягат и притихват, за да чуят коя ще е приказката. Започва записът и разбирам, че е „Малечко Палечко“. Първото нещо, което ми се видя сбъркано е съвсем нормалното според автора изоставяне на седемте деца от техните родители в гората. Нямали пари хората и решили да си зарежат децата в дън гори тилилейски, за да могат да преживяват. Както и да е, децата намерили обратния път и се върнали вкъщи точно в момента, в който майката и бащата много съжалявали, че си оставили децата в гората. Вече имали пари, защото били продали някакви дърва.

Тук идва ред на второто изоставяне на децата, защото, естествено, парите свършили и старата песен започнала на нов глас. Пак в гората, само че по-навътре, че да е сигурно, че няма да се върнат. В този момент започва по-бруталната част на приказката. Децата стигат до една къща, която се оказва къщата на човекоядец, който обичал да яде малки деца. Чудно. Дошъл си той, видял, че му е дошла вечеря и ги затворил в една стая, за да почакат до следващата сутрин, когато ще ги заколи. Малечко Палечко обаче, нали бил хитър, видял, че човекоядеца има седем дъщери, които имали седем коронки. Разменил коронките на момичетата с техните шапки и си легнал. Човекоядеца явно не издържал до сутринта и посред нощ решил да позаколи децата. Отишъл в стаята, надникнал в едното легло, видял седем коронки и решил, че това са дъщерите му. Отишъл до другото легло и видял седем шапки, решил, че това са момчетата и ги заклал. На сутринта „при вида на страшната и кървава гледка“ майката припаднала……и т.н., и т.н…..

Можете ли да си представите колко много впечатлява тази приказка 3-годишните деца?!?! Разказана от актриса с прекрасен, звънък глас, който набляга много умело на кървавите моменти, тя става нещо като аудио хорър филм. Първо, насажда страх у децата и ги кара да мислят, че изоставянето в гората може да се случи и на тях, ако не слушат. Второ, в детското развинтено въображение изникват кървави образи на заклани деца и хора, които с удоволствие похапват човешко месо.

Дори и в приказки като „Червената шапчица“ и „Вълкът и седемте козлета“ има натуралистично описани садистични сцени – изяждането на Червената шапчица, бабата и козлетата, разпорването на корема на вълка, пълненето му с камъни, зашиването и хвърлянето в кладенеца….Някой ще си каже какво пък толкова, това са приказки, не е истина! Въпросът е там, че тези приказки са истински за децата, те наистина си представят как вълка се разпаря с голям нож, наистина вярват, че има хора, които обичат да ядат деца, наистина се страхуват от изоставяне в тъмната гора.

Ето какво пише в Уикипедия за Шарл Перо: „Приказките на Шарл Перо не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Играят възпитателна роля с нравствените идеи, вложени в тях, с простора на въображението; приказките оказват влияние върху развитието на европейската литература.“ Прочетете „Малечко Палечко“ и се опитайте да намерите нравствените идеи в нея. Аз не намирам нищо възпитателно, нито нравствено.

Не знам какво не му е било наред на Шарл Перо. Сигурно писането на такива приказки е било нещо като своеобразна психотерапия, с която се е освобождавал от преследващите го демони. Все ми е тая. Аз отказвам да чета такива приказки на децата. Отказвам да ги приемам като велика класика.

Advertisements

5 Коментари

 1. Posted by Красимира Херцог on 06.11.2009 at 23:47

  Разбира се знам името на приказката, но въобще не си спомням, че се е разказвала за това. Представям си малките мозъчета на децата как са щракали докато са я слушали. Аз като малка, явно благодарение на такива приказки, бях много наплашена от възрастни хора, които ядат малки деца. В съседство живееше една старица, която мислих за баба Яга, и умирах от страх когато се налагаше да мина покрай къщата й. А милата жена без да знае за каква я мисля, ми подсилваше страха като ме викаше да вляза в двора при нея, за да ми даде лакомства. Според мен тези приказки трябва да се забранят!

  Отговор

 2. Posted by lenny on 07.11.2009 at 20:20

  Здравей, Таня! Хубав блог, поздравления!

  Искаш ли да прочетеш още едно мнение за детските приказки на Шарл Перо и братя Грим? Като колежка да кажа какво мисля…

  Първо да напомня, че тези приказки са били писани навремето не за деца, а за възрастни.

  Децата се отъждествяват в приказките винаги с добрите. Доброто винаги побеждава, а злото бива наказано. Това ги успокоява и радва, а същевременно се учат да преодоляват страховете си. Децата очакват справедливост. При всяка една приказка те си представят действието, съпреживяват го, доколкото им позволява досегашния опит. Неща, които не познават и не могат да си представят, биват подминавани.

  Сцените, които са те впечатлили, за нас наистина са брутални и ужасни. Макар, че не сме виждали наживо как се разпаря човек, ние знаем как изглежда, че това е нещо, свързано с много болка. За децата това не е така. Те не могат да свържат повечето понятия с реални образи. Например „Червената шапчица“: Как ли си представя едно дете разпарянето на корема? Със сигурност не така, както бих си го представила аз. Вълкът умира и с това се изпарява и представата на детето за него. За жалост насилието е част от действителността. Прекрасно би било да разказваме само за принцеси с корони, обсипани с диаманти и натруфени рокли, за жалост животът навън не е толкова розов….

  Приказките не са толкова страшни, защото няма детайлирани описания на ужасните сцени, нека сме честни- в сравнение с бруталните компютърни игри и помията, която пръска от телевизионния екран, приказките са си направо наслада.

  И още нещо- не познавам някой, който да не обича приказки! Ако приказките влияеха негативно на психиката, повечето от 50- годишните днес биха били психопати.

  Децата имат нужда от приказки, не ги лишавай от тях :)))))

  Отговор

 3. Нямам намерение да лишавам децата от приказки, напротив! Самата аз чета и до сега приказки. Но, сега, когато по телевизята ни заливат наистина с помия, а компютърните игри стават все по-брутални, малките деца имат представа за много неща, които ние като малки не сме и чували. „Червената шапчица“ я слушаме всеки ден. Всеки ден четем и „Кума Лиса и Косе Босе“. Никога не им омръзват, чета ги абсолютно всеки ден. Единствено „Малечко Палечко“ ми направи това ужасно впечатление и много се възмутих. Честно казано, на мен ми е много неприятно да я слушам, затова не я пускам повече на децата.

  Отговор

 4. Posted by lenny on 07.11.2009 at 20:58

  Визирала си конкретно тази приказка, погрешно съм те разбрала. Честно казано, доста се учудих…

  Съгласна съм, Таня, само като си помисля, че в някои детски стаи още от раждането на бебето има телевизор и стои по цял ден включен, като се използва за занимавка, за да имат родителите време за себе си, и настръхвам.

  Отговор

 5. Posted by Чорлавия Бухал on 06.06.2011 at 2:18

  Да не би да ви убягва приказката за „Синята Брада“?
  Наскоро накарах малкия си син да прочете последната история от една дебела книга с приказки за деца, докато се суетях и шетах из кухнята. Спомням си как по средата на приказката се смразих; спрях, без да ми пука какво ще стане в тенджерите, опулено се втренчих в него и започнах да следя текста, невярвайки и на очите си. До него малката му сестра също беше онемяла. Бях толкова стъписана от останалата част на приказката, че не знаех как да реагирам. Добре че малкият ми син беше твърде малък за да ми зададе сриващите въпроси, които избухват в съзнанието (тогава беше на 6). Нямаше да мога да отговоря без заекване…

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: